Γιατί βγάζω συνέχεια άφθες στο στόμα?

Όλοι έχουμε ταλαιπωρηθεί από τις ενοχλητικές άφθες κατά καιρούς που εμφανίζονται σε περιοχές του στοματικού βλεννογόνου. Οι άφθες είναι ελκώσεις δηλαδή μικρές πληγές σε διάφορα σημεία του στόματος σε στρογγυλό ή ωοειδές σχήμα. Είναι αρκετά ενοχλητικές και μπορεί να γίνουν εξαιρετικά επώδυνες, ιδιαίτερα αν καταναλώσουμε αλάτι, καρυκεύματα ή κάποιο όξινο τρόφιμο. H επικρατέστερη αιτία εμφάνισής τους είναι ότι πρόκειται για μια αυτοάνοση κατάσταση.
Γιατί βγάζω άφθες στο στόμα? Μερικές πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν:
- Άγχος & Κούραση – Το στρες και η έλλειψη ύπνου μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
- Τραυματισμός στο στόμα – Π.χ. από δάγκωμα, οδοντόβουρτσα, ή σκληρές τροφές. Διατροφικές ελλείψεις – Έλλειψη βιταμίνης Β12, σιδήρου ή φυλλικού οξέος μπορεί να προκαλέσει άφθες.
- Ορμονικές αλλαγές – Οι γυναίκες μπορεί να εμφανίζουν άφθες κατά την έμμηνο ρύση ή την εγκυμοσύνη.
- Αλλεργίες & Ευαισθησίες – Π.χ. σε ορισμένα τρόφιμα (όξινα, πικάντικα), σε SLS (λαουρυλοθειικό νάτριο) σε οδοντόκρεμες.
- Ανοσολογικά ή γαστρεντερικά προβλήματα – Π.χ. κοιλιοκάκη, νόσος Crohn, έλλειψη βιταμινών.
- Ιώσεις & Μολύνσεις – Ορισμένες ιογενείς λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν άφθες.
Τι μπορείς να κάνεις:
- Απέφυγε όξινα και πικάντικα φαγητά που μπορεί να ερεθίσουν τις άφθες.
- Χρησιμοποίησε οδοντόκρεμα χωρίς SLS (λαουρυλοθειικό νάτριο).
- Κάνε στοματικές πλύσεις με χαμομήλι.
- Πρόσεξε τη διατροφή σου και δες αν χρειάζεται συμπλήρωμα βιταμινών (B12, σίδηρος, φυλλικό οξύ).
- Διαχείριση άγχους – Χαλάρωση, καλύτερος ύπνος, λιγότερο στρες.
Αν η υποτροπή είναι ένα συχνό φαινόμενο, δεν θα πρέπει να το παραβλέψεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι άφθες μπορεί να αποτελούν εκδήλωση ελλείψεων βιταμινών του συμπλέγματος Β, ελλείψεων σιδήρου και / ή φυλλικού οξέος. Επίσης, οι υποτροπιάζουσες άφθες μπορεί να αποτελούν συνοδό σύμπτωμα άλλων συστηματικών νοσημάτων.
Γιατί βγάζω συνέχεια άφθες στο στόμα? Αν λοιπόν οι άφθες εμφανίζονται με ανησυχητική συχνότητα, καλό είναι να απευθυνθείτε σε έναν στοματολόγο για να διενεργηθεί έλεγχος για τον αποκλεισμό ή τον εντοπισμό υποκείμενου συστηματικού νοσήματος αλλά και να δοθεί η σωστή θεραπείας για το συστηματικό νόσημα.