Εξαγωγή φρονιμίτη

Εξαγωγή φρονιμίτη

Οι φρονιμίτες, γνωστοί και ως τρίτοι γομφίοι, είναι οι τελευταίοι γομφίοι. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν τέσσερις φρονιμίτες, δύο στην άνω και δύο στην κάτω γνάθο (ένας σε κάθε πλευρά). Αυτά τα δόντια συνήθως αρχίζουν να ανατέλλουν στα τέλη της εφηβείας ή στις αρχές της ενήλικης ζωής, συνήθως μεταξύ 17 και 25 ετών.

Ενώ ορισμένα άτομα έχουν επαρκή χώρο στο στόμα τους για να βγουν οι φρονιμίτες τους χωρίς να προκαλέσουν προβλήματα, πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν επιπλοκές λόγω έλλειψης χώρου ή συνωστισμού. 

Τα συνήθη προβλήματα που σχετίζονται με τους φρονιμίτες περιλαμβάνουν:

  • Πίεση: κατά την ανατολή τους μπορεί να προκαλέσουν πόνο, πρήξιμο και πιθανή βλάβη στα γειτονικά δόντια
  • Συνωστισμό: μετακίνηση των παρακείμενων δοντιών, διαταράσσοντας την υπάρχουσα οδοντική ευθυγράμμιση
  • Περιστεφανίτιδα: η φλεγμονή στα ούλα που δημιουργείται στην περιοχή του φρονιμίτη λόγω ανεπαρκούς στοματικής υγιεινής και κατακράτησης τροφής και μικροβίων
  • Κύστεις ή όγκοι: Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να αναπτυχθούν κύστεις ή όγκοι γύρω από τους έγκλειστους φρονιμίτες, προκαλώντας δυνητικά βλάβη στη γνάθο και τα παρακείμενα δόντια.

Λόγω αυτών των πιθανών επιπλοκών, πολλοί ασθενείς υποβάλλονται σε εξαγωγή ενός ή περισσότερων φρονιμιτών. Η αφαίρεση των φρονιμίτων είναι μια κοινή οδοντιατρική διαδικασία που εκτελείται από στοματικούς χειρουργούς ή οδοντιάτρους. Η εξαγωγή συνιστάται συχνά όταν υπάρχει κίνδυνος δυσφορίας, μόλυνσης ή άλλων προβλημάτων.

Οι τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις και οι ακτινογραφίες μπορούν να βοηθήσουν στην παρακολούθηση της ανατολής των φονιμιτών και να καθορίσουν εάν η εξαγωγή είναι απαραίτητη. Εάν αισθάνεστε πόνο ή δυσφορία γύρω από τους φρονιμίτες σας, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν οδοντίατρο για αξιολόγηση.